meisje krijgt fysiotherapiebehandeling op bal
Kinderfysiotherapie

Bewegen leer je door te bewegen. Bijna iedereen heeft in zijn kinderjaren leren lopen, fietsen en schrijven. Maar soms gaat het niet vanzelf en heeft een kind moeite met het leren van bewegen. De ontwikkeling kan langzamer of anders verlopen dan gebruikelijk is. Dit kan problemen geven thuis, op school of bij sport en spel.

Laat ons je helpen om de beste zorg en begeleiding te bieden aan je kind. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Wat is kinderfysiotherapie?

De kinderfysiotherapeut kan kinderen helpen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen, door spelenderwijs het kind te laten bewegen. En dan het liefst nog zo dat het kind niet merkt dat het oefent.

Als ouder is het vaak moeilijk om een afwijkende ontwikkeling te herkennen en dat is heel normaal. Het komt vaak voor dat iemand zoals een arts of een leerkracht bijzonderheden signaleert en voorstelt om naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je als ouder/verzorger zelf een vraag hebt over de ontwikkeling, het gedrag of een blessure van je kind en je daarmee naar de kinderfysiotherapeut wilt.

De fysiotherapeut bekijkt en onderzoekt de houding en de bewegingen van jouw kind. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen motorische ontwikkelingsniveau met de bijbehorende vaardigheden zoals kruipen bij baby's hoort en lopen bij peuters.

Een aantal voorbeelden van vragen waarmee je naar de kinderfysiotherapeut kan gaan :

  • voorkeurshouding bij baby's
  • het rennen, hinkelen, springen, gooien en vangen en vallen
  • (sport-)blessures
    maar ook
  • een onleesbaar handschrift,
  • geen voorkeurshand bij knippen
  • schrijfkramp.

Vervolgens stelt de therapeut een behandelplan op, waarbij hij/zij jou als ouder, en indien nodig ook anderen zoals bijvoorbeeld leekrachten, sportbegeleid(st)ers, betrekken.

De therapie gebeurt in spelvorm, passend bij de leeftijd van jouw kind. Het is een uitdagende en motiverende behandeling, waarbij je kind de vaardigheden met veel plezier leert!

Bekijk onderstaane animatie over wat kinderfysiotherapie is en wat de therapeut doet.

Zo verloopt het traject

Signaleren

Jij als ouder of een professional heeft opgemerkt dat jouw kind hulp kan gebruiken van een kinderfysiotherapeut.

Verwijzing

Je kunt met en zonder verwijzing (bijvoorbeeld van de huisarts) naar een kinderfysiotherapeut. De zorgverzekering  vergoedt met en zonder verwijzing kinderfysiotherapie.

Aanmelden

Via het formulier op de website: wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen. 
Liever via de telefoon of eerst nog vragen? Bel 085 - 877 22 32

Intake

Je komt met je kind voor de intake. In dit vraaggesprek (anamnese) krijgen we een beeld van de hulpvraag en over de verdere ontwikkeling van het kind.

Onderzoek

Er zijn verschillende manieren van onderzoeken om te kijken wat de oorzaak van het probleem is. We bespreken met jou of behandeling de juiste weg is.

Behandeling & Samenwerking

We overleggen met jou hoe de behandeling eruit gaat zien. We bespreken wat er thuis nog geoefend kan worden en hoe we de samenwerking tussen ouders-kind-omgeving (zoals leerkracht bv.) gaan vormgeven.  

Evaluatie & Afsluiting

We bespreken de behandeling en voortgang. We kijken of er meer behandeling nodig is of dat de behandeling voldoende is.

Bij Uniek geloven we in de kracht van samenwerking, daarom hebben wij nauw contact met onze collega's van logopedie en psychologie en kunnen wij snel met elkaar schakelen als dat nodig is.

De kinderfysiotherapie van Uniek is er voor jouw kind

Cute baby having fun

Baby's en peuters
0 tot 4 jaar

basisschoolkinderen

Basisschoolkinderen
4 tot 12 jaar

tiener met blessure

Pubers en jongvolwassenen
12 tot 18 jaar

Vergoeding

Voor kinderfysiotherapie is geen verwijzing nodig, je kunt dus direct aanmelden. De basisverzekering vergoedt in de meeste gevallen 18 behandelingen voor jouw kind.
Meer weten? Lees verder op onze pagina Vergoedingen.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Uniek Kind- en jeugdpraktijken.nl

Logo Uniek Praktijken wit

Uniek Kind- en jeugdpraktijken is onderdeel van Expertisecentrum Uniek B.V.