29-05-2025
J. Vonk
Veel ouders herkennen het: een kind dat ’s avonds niet in slaap komt, ’s nachts wakker wordt of ’s ochtends niet uit bed te slepen is. Slaapproblemen bij kinderen komen vaker voor dan je denkt en ze kunnen het hele gezin uitputten. In dit blog lees je wat de oorzaken zijn, wat de gevolgen kunnen zijn én hoe jij als ouder je kind kunt helpen aan betere nachtrust.
Slaapproblemen bij kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen zich op allerlei manieren uiten:
Soms heeft een kind af en toe een slechte nacht, maar bij aanhoudende slaapproblemen raakt het gedrag, de schoolprestaties en zelfs het gezinsleven uit balans.
De avond valt, het huis wordt stil... of dat hoop je tenminste. Voor veel ouders is de realiteit anders: een kind dat maar niet in slaap lijkt te kunnen komen, ’s nachts plotseling klaarwakker naast je bed staat, of ’s ochtends met geen mogelijkheid uit de veren te krijgen is. Je bent niet alleen. Slaapproblemen bij kinderen komen vaker voor dan je misschien denkt, en ze kunnen als een onzichtbare last op het hele gezin drukken, de energie wegnemen en de lontjes korter maken.
Maar wat als we je vertellen dat er hoop is? In dit verhaal verkennen we samen de oorzaken achter die rusteloze nachten, de impact die ze kunnen hebben, en het allerbelangrijkste wat jij als ouder kunt doen om je kind weer op weg te helpen naar een diepe, herstellende slaap.
Wanneer we het hebben over slaapproblemen bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar, dan kan dat er heel verschillend uitzien. Misschien herken je een van deze signalen:
Een enkele slechte nacht is natuurlijk geen ramp. Maar als deze problemen blijven aanhouden, dan zie je vaak dat het gedrag van je kind verandert, de prestaties op school achteruitgaan en de sfeer thuis onder druk komt te staan.
Slaapproblemen bij kinderen hebben impact op meer dan alleen hun energiepeil:
Gelukkig sta je als ouder niet machteloos. Met structuur, geduld en aandacht kun je vaak al een wereld van verschil maken. Hier zijn enkele bewezen strategieën:
een warme douche of bad → tandenpoetsen → een verhaaltje voorlezen → knuffel en welterusten.
Niet elk slaapprobleem gaat vanzelf over. Professionele hulp is aan te raden als:
Een kinderpsycholoog, huisarts of kinderarts kan meedenken. Ook bij Uniek hebben we ervaring met kinderen die slecht slapen door onderliggende psychologische factoren zoals angst, prikkelgevoeligheid of trauma.
Volhouden is misschien wel het moeilijkste, maar ook het meest cruciale ingrediënt in de reis naar betere nachten. Het is een investering in de gezondheid en het welzijn van je kind, en uiteindelijk ook in de rust en harmonie van het hele gezin. En onthoud: je doet dit uit liefde, ook al voelt het op het moment zelf soms als een strijd.
Slaapproblemen bij kinderen zijn vermoeiend voor het kind én het gezin. Gelukkig zijn er duidelijke signalen, herkenbare oorzaken en veel praktische manieren om de nachtrust te verbeteren. Merk je dat je kind langere tijd slecht slaapt of dat het overdag veranderd gedrag laat zien? Neem gerust contact op met een van onze kinderpsychologen.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Uniek Kind- en jeugdpraktijken.