5811

Pilot groepsbehandeling update

Positief begin

16-12-2024

Young woman doing speech therapy with children her clinic
Annelies Halm

A. Halm

Kinderen leren van elkaar

Waarom zijn we gestart met de pilot groepslogopedie?
Uit ervaring weten we dat kinderen met dezelfde hulpvraag voor logopedie in een gezamenlijke behandeling beter vooruitgaan. Kinderen leren van elkaar. Door samen te oefenen, kunnen ze goed toepassen wat ze geleerd hebben. Ze helpen elkaar en moedigen elkaar aan. Zo wordt het leren leuker. We zijn ervan overtuigd dat deze manier van werken goed is voor kinderen.

Project wachtlijst

Het geven van groepsbehandelingen is een wens die meerdere logopedisten al lang hadden en het is de eerste stap van het ‘project Wachtlijst’. Met dit project werken we aan het verkorten van de tijd op de wachtlijst. Want door meer kinderen op een dag te zien kunnen er andere kinderen van de wachtlijst behandeling krijgen.

Binnen de groepsbehandeling gaan we de inzet van ouders zo vormgeven, dat zij hun kinderen helpen met het behalen van de doelen. Ouders ontvangen begeleiding en oefening om hun kinderen te ondersteunen en te stimuleren.  Zij spelen een belangrijke rol in het succes van de logopedische behandeling.

Nadat er meerdere groepen zijn gestart gaan we ouders, cliënten en logopedisten vragen wat zij er van vonden en wat ze goed vonden gaan. Daarna kunnen we verder met de volgende stap van het project Wachtlijst: verkorten en verbeteren.

Update groepsbehandeling logopedie positief

De pilot groepsbehandeling binnen de logopedie, uitgevoerd door drie logopedisten in het basisonderwijs, is nu een aantal maanden onderweg.

Binnen de pilot zijn de kinderen behandeld in groepjes van 2 of 3 cliënten. Zowel de logopedisten als de kinderen zijn enthousiast over de groepsbehandelingen. Er is een duidelijke groei in motivatie zichtbaar onder de kinderen. Stillere kinderen durven makkelijker te spreken en er is een toename in onderlinge hulp en samenwerking.
Ouders reageren ook positief op de pilot. Ze merken dat hun kinderen thuis meer en met plezier over de logopedie vertellen. De aanvankelijke zorgen van de behandelaren over administratieve lasten en werkdruk zijn niet uitgekomen. De administratie was minder tijdrovend dan verwacht en de werkdruk was beheersbaar. Daarnaast leverde het de logopedisten ook plezier en afwisseling in de werkzaamheden op.

Deze pilot toont voorzichtig positieve resultaten in termen van motivatie en inzet tijdens de behandeling. Het is interessant om te onderzoeken of deze aanpak breder inzetbaar is binnen Uniek en welke resultaten dan zichtbaar worden.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij Uniek Kind- en jeugdpraktijken.