Een dag uit de praktijk - Fysiotherapie

'Het werk als fysiotherapeut verveelt nooit', vertelt Evelien Borcherts- fysiotherapeut bij Uniek. 'Het ene moment help je een kleuter zijn potlood goed vast te houden, terwijl je het volgende moment met een leerling uit de bovenbouw werkt aan zijn conditie, zodat hij met plezier de hele gymles volhoudt. Het spectrum van hulpvragen in de fysiotherapie is breed, en dat maakt elke dag anders en uitdagend'.

'Bij Uniek zien we veel kinderen met schrijfproblemen. Schrijven lijkt misschien eenvoudig, maar voor sommige kinderen is het een enorme uitdaging. Wanneer schrijven niet vanzelf gaat of veel moeite blijft kosten, kan een fysiotherapeut inzicht geven in wat er misgaat. Soms ligt het probleem in de manier waarop een kind zijn potlood vasthoudt; een onhandige pengreep kan de vloeiende bewegingen, die nodig zijn voor goed handschrift, in de weg staan. Andere keren missen kinderen de vaardigheden om precieze vormen op papier te zetten'.

'Maar schrijfproblemen zijn slechts één kant van ons werk. We behandelen ook een breed scala aan fijnmotorische uitdagingen. Denk aan kinderen die moeite hebben met knippen, veters strikken, of zelfs eenvoudige puzzels maken. Elk van deze taken vraagt om een fijne motoriek die sommige kinderen nog moeten ontwikkelen'.

'Daarnaast is de fysiotherapeut een expert in grof motorische problemen. We begeleiden “onhandige” kinderen die moeite hebben met activiteiten zoals lopen, rennen, klimmen of fietsen. Soms is het simpelweg de angst voor beweging of een gebrek aan kennis over hoe ze een bepaalde activiteit moeten uitvoeren. Ook kinderen met pijnklachten of problemen met prikkelverwerking komen bij ons voor hulp. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op hun dagelijkse functioneren en spelplezier'.

'De hulpvraag van het kind staat altijd centraal. Of het nu gaat om fijne of grove motoriek, ons doel is om de barrières die kinderen ervaren te verminderen, zodat ze kunnen deelnemen aan activiteiten die belangrijk zijn in hun dagelijks leven. Dit kan variëren van eenvoudige dagelijkse taken tot het genieten van sporten en spel'.

'Onze aanpak is erop gericht om elk kind met plezier te laten deelnemen aan activiteiten, zodat ze kunnen opgroeien tot blije en gelukkige individuen. We vinden het belangrijk dat kinderen zich vrij voelen om te bewegen, te ontdekken en te leren zonder belemmeringen. Bij Uniek streven we ernaar om elke dag opnieuw een verschil te maken in het leven van de kinderen die bij ons komen'.